Szili Katalin: Példaértékű a Vajdaság működése

Példaértékűnek nevezte a vajdasági autonóm tartomány működését Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó, a KDNP politikusa szombaton Szabadkán, amikor rámutatott: a Vajdaságban egy „teljes mértékben megvalósult, kiterjedt kulturális autonómia részesei lehetnek az itt élő magyarok azzal, hogy kultúra, oktatás, média és finanszírozás kérdéseiben a (vajdasági) Magyar Nemzeti Tanács önállóan dönt”.

Szil
 

Szili Katalin a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Együttműködő nemzet – A határon túli magyarság helyzete és jövője című közéleti fórumán arról is szólt, hogy Szerbia uniós integrációjának a motorja is a vajdasági magyarság. Ezzel összefüggésben reményét fejezte ki, hogy Szerbia minél hamarabb az EU teljes jogú tagjává válik, és ezzel Magyarország partnere lesz abban, hogy az európai döntéshozó testületek a jövőben figyelembe vegyék: vannak olyan országok, amelyeknek „ma fontosabb a biztonság megteremtése, mint az, hogy különböző globális irányzatoknak szolgáltassák ki a saját közösségeiket”. Szili Katalin kiemelte,

amikor Szerbiáról és a Vajdaságról van szó, nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a megbékélési folyamatot, amely az utóbbi évtizedben zajlott le Szerbia és Magyarország között. Ez a megbékélés a főtanácsadó szerint a Vajdasági Magyar Szövetség nélkül nem jöhetett volna létre.

A miniszterelnöki főtanácsadó fontosnak nevezte az utóbbi 14 évet a magyar nemzet életében, mert szerinte ezen időszak alatt példaértékű együttműködést sikerült kialakítani. Emlékeztetett arra, hogy az első világháborút lezáró trianoni békediktátum a magyarságot egyedülálló büntetésben részesítette, ám a magyarok életrevalóságát bizonyította, hogy minden nehézség ellenére sikerült újra egyesíteni a nemzetet 2010-től kezdődően. A politikus a június 2-án esedékes szerbiai önkormányzati választásokkal és a június 9-i európai parlamenti választásokkal összefüggésben kiemelte: ezeken a voksolásokon ki kell fejezni azt, hogy

„ma számunkra a béke, a biztonság a legfontosabb, ezt viszont azok a konzervatív erők biztosítják, akik számára fontos ma a nemzet mint hívószó, fontos a hit, és fontos ennek a keresztény Európának a megőrzése a jövőben is nem Európai Egyesült Államként, hanem a nemzetek Európájaként”.

 

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke közölte: „a vajdasági magyar közösség egy szívós nemzetrész, amely a nehézségek ellenére és a fogyás ellenére is a szülőföldjén képzeli el a boldogulását”. Mint mondta, ezt bizonyítja a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának a sikere, illetve az is, hogy egyre inkább szükség van középiskolai és egyetemi férőhelyekre.

„Magyarország kormányának támogatására számíthatunk, de nekünk itthon kell a csatákat megvívnunk”

– szögezte le.

A KÉSZ-fórumról készült teljes tudósítás IDE KATTINTVA érthető el. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!