2018 a családok éve lesz

A Fidesz-KDNP-kormány családpolitikai intézkedéseiről beszélt az Országgyűlésben az elmúlt héten Földi László kereszténydemokrata honatya.

kdnp.hu – Bartha Szabó József

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): - Képviselőtársaim! Ellenzéki adósságnak tartom, hogy a Fidesz-KDNP kormányzásának egyetlen kiemelkedő eredménye az ország védelme és az illegális bevándorlók, terroristák elleni küzdelem lenne. A határok megóvása, a biztonság szavatolása közben ugyanis a nemzeti keresztény oldal töretlenül dolgozik a legfontosabb közösség, a család megerősítéséért! Mi vezettük be például a családi adózást, ami egész Európában egyedülálló intézkedés, és már több mint egymillió magyar családnak nyújt segítséget. A két gyermeket nevelő családok által érvényesíthető adókedvezmény mértéke 2016-tól négy év alatt fokozatosan nő: tavaly havi 10 ezer forintról 12 500 forintra, idén pedig 15 ezer forintra emelkedett ez az összeg gyermekenként. Ha pedig megnézzük a jövő évi költségvetést, kijelenthetjük, hogy 2018 a családok éve lesz. (Bangóné Borbély Ildikó: Ne fenyegessen, ne fenyegessen!) Januárban 35 ezer forintra nő a kétgyermekes családok havi adókedvezménye, és hasonló, havi 5 ezer forintos mértékű adókedvezményben részesülnek az első házasok is.

- Képviselőtársaim! Az otthonteremtési programra az ideinél is több, 226 milliárd forint áll majd rendelkezésre. A három- és többgyermekes, új lakást építő vagy vásárló családok 3 százalékos, fix kamatozású lakáskölcsönt vehetnek igénybe. Az ingatlanvásárlás áfakulcsa 5 százalékra mérséklődik, a saját célra építkezők pedig adó-visszatérítési támogatást kapnak.

Ne felejtsük el azt sem, hogy elindulnak a nemzeti otthonteremtési közösségek! Ez az új konstrukció a lakás-takarékpénztárhoz hasonlóan állami támogatást nyújt a tagoknak a befizetett összegek után, amelynek maximális mértéke 30 százalék, évente pedig legfeljebb 300 ezer forint. A tagok tehát kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben, a közösség pedig kamatmentesen megelőlegezi az új lakás vásárlásához hiányzó pénzt a sorsolással kiválasztottaknak.

- A jelzáloghitellel rendelkező családoknál egy-egy millió forintot elengedünk a tartozásból, ha harmadik gyereket is vállalnak. 116 ezer diákhiteles nőnél az első gyermek esetében a várandósság harmadik hónapjától kezdve három évre felfüggesztjük a törlesztést, a második gyereknél elengedjük a tartozás felét, a harmadiknál pedig az egészet.

- A diplomásgyed időtartamát egy évvel kitoljuk, így a gyermek kétéves koráig meghosszabbodik az egyetemisták esetében is. Idén folytatódnak a bölcsődefejlesztések is. Erre a célra további 5 milliárd forintot költünk. Nagyon fontos eredmény az is, hogy soha annyi gyermek nem jutott még ingyenes tankönyvhöz és gyermekétkeztetéshez, mint ebben a tanévben, illetve 5 százalékra csökken az internetezés, az éttermi étkezés és a hal áfája.

- Képviselőtársaim! Miért fontos az, hogy mi szó szerint a családok támogatása mellett tettük le a garast, vagyis erre fordítjuk a polgárok adóforintjait? - Azért, mert egy széthullóban lévő, régi értékeink válságával küzdő világban élünk, amelynek legnagyobb veszélye szerintem a cinizmus és a nihilizmus terjedése! Manapság gyorsan paródia, sőt kiközösítés tárgya lesz az, aki elvek mentén él és hisz még valamiben, Istenen kívül erkölcsben, családban és hazában. Ilyen időkben pedig világos beszédre és határozott kiállásra van szükség. Mi, keresztények és demokraták, KDNP-sek és fideszesek, ellenfeleinktől eltérően nemcsak azt tudjuk elmagyarázni az embereknek, hogy mire mondunk nemet, hanem azt is, hogy mire mondunk igent! Mi hiszünk abban, hogy az ember boldogsága legnagyobb mértékben egy családban teljesedhet ki! Ezért én azt tartom, amit már elmondtam a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában is: a családtámogatások rendszere azt bizonyítja, hogy a Fidesz-KDNP az egyetlen pártcsalád Magyarországon, amelyik minden kérdésben világosan, határozottan és egyértelműen meg tudja mondani az embereknek, hogy mit akar. Mi a munkából élőknek, a családoknak és a magyar vállalkozásoknak akarunk segíteni, nekik garantáljuk a gyarapodást és a biztonságot! Közös erőfeszítéseinknek köszönhetően 2018-ban mindenki, minden magyar ember egyet előbbre léphet! (Taps a kormánypártok soraiban.)

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!