„A magyar kormányt megválasztották. De ki választotta meg az Európai Bizottságot?”

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című, konzervatív német lap első oldalán „Megsértették Magyarország méltóságát" címmel foglalta össze Orbán Viktorral készült interjúját, amelyből mindenekelőtt azt emelte ki, hogy a magyar miniszterelnök „tiltakozik az országa fölötti gyámkodás ellen”. A kormányfő az interjúban kifejtette: az az érzése, hogy a vezető európai politikusok nagy része elveszítette a hitét abban, ami Európát egykor naggyá tette.

Az interjúban a kormányfő kifejtette: az az érzése, hogy a vezető európai politikusok nagy része elveszítette a hitét abban, ami Európát egykor naggyá tette. A feltörekvő nemzetek mind bátran vállalják „szellemi identitásukat”, vallásukat, kultúrájukat, „mi azonban lemondunk arról az erőről, ami abból a tényből fakad, hogy ez a keresztény kultúra világa”.

A politikai korrektség fenntartása érdekében „egyáltalán nem is beszélünk már azokról a dolgokról, amelyek szükségesek ahhoz, hogy meghatározó civilizáció maradjunk”. Ugyanakkor létezik „egy rejtett Európa” is, amely azonban ritkán jelenik meg a nyilvánosságban, és nem lép fel azzal az igénnyel, hogy „ismét meghatározó gondolkodásmód, kultúra és politikai irányzat legyen” – mondta a miniszterelnök Hozzátette: van egy értelmezése az „európai történelemnek, az európai jövőnek”, amely szerint a vallásosságból a szekularizációba, a hagyományos családmodelltől a sokféle családmodell felé és a nemzetállamoktól az internacionalizmus irányába halad a fejlődés, de amire ő gondol, az más irányba tart, a vita pedig arról szól, hogy melyik az előremutató és melyik a maradi álláspont.

Arra kérdésre válaszolva, hogy miért éppen a nacionalizmusból merítve erősödhet meg az európai szellemiség, Orbán Viktor kijelentette: „karakter és ambíció nélküli nemzetek nem tudják naggyá tenni az európai közösséget”.

Az Európai Bizottság januárban indított kötelezettségszegési eljárásaival kapcsolatban elmondta: a kormány elküldte a törvénymódosításokra vonatkozó javaslatait Brüsszelnek, és majd a válasz alapján kiderül, hogy mely kérdésekben mutatkozik megoldás és mely ügyekben kell tovább folytatni a tárgyalásokat.

Orbán Viktor kifejtette: a magyaroknak ötvennél is kevesebb ügyben van vitájuk a bizottsággal, míg például a németeknek közel százban. Az ilyen viták a mindennapok részei az EU-ban, most azonban „egyesek azt állítják, hogy megsértettük az európai szellemiséget. (…) Mit kezdjek egy ilyen véleménnyel? Engem megválasztottak, a magyar kormányt is megválasztották. De ki választotta meg az Európai Bizottságot? Hol van a demokratikus legitimációja? És kinek tartozik felelősséggel az Európai Parlament? Ezek az új európai architektúra nagyon komoly problémái” – mondta.

Ara a felvetésre reagálva, hogy sok magyar is helyteleníti mindazt, amit a brüsszeli bizottság kifogásol, a kormányfő elmondta: Magyarországon 2010-ben a baloldal összeomlott, és a liberálisok kiestek a parlamentből. „Most pedig mi történik? A nemzetközi baloldal megpróbálja ismét felépíteni a magyar baloldalt, aminek ugyan én nem örülök, de érthető. Belülről nem megy, hiszen csak romok vannak, ezért kívülről próbálkoznak, és nem is csak Európából, hanem Amerikából is. Támogatnak alapítványokat és baloldali beállítottságú személyeket, akik egy baloldali alternatívát akarnak kialakítani Magyarországon. Ezért támad minket radikálisan a nemzetközi baloldal. De a nemzetközi jobboldal, amely néha kétségtelenül igen kényelmetlenül érzi magát, a védelmébe vesz minket”.

A lap azon megjegyzésére: miszerint a 2010-es választások óta jelentősen csökkent a kormánypárt támogatottsága, és sokan utcai tüntetéseken adtak hangot elégedetlenségüknek, a miniszterelnök válaszában kifejtette: a keresztülvitt szerkezeti reformokhoz, átalakításokhoz képest „sokkal jobban állunk, mint ahogy bármikor is gondoltam volna”. Hozzátette: néha valóban tízezrek gyűlnek össze az utcákon, ezek a megmozdulások azonban „klubrendezvények” a jobboldali demonstrációkhoz képest. A március 15-i nemzeti ünnepre előre tekintve jelezte: „nem kérdés, hogy sikerrel mozgósítjuk támogatóinkat”.

A jobb- és baloldal közti küzdelem társadalmi okairól szólva kifejtette: a nagytőke egy „igen kíméletlen része” megszállta a pártok egy részét, mindenekelőtt a szocialista pártot. Így szövetség jött létre a nagytőke és a legszegényebbek között, és kialakult egy hatalmas tömeg, amelyet az állam tartott el. Ez a folyamat a középosztálytól elszívta az erőt és elvette a teret, és az ország eladósodásához vezetett, aki pedig eladósodott, az nem szabad. „Ebben az értelemben a magyarok nem szabadok és Magyarország nem szabad ország” – jelentette ki. Ugyanakkor az utóbbi időben a társadalomban erős elszántság mutatkozik a változásokra, és sokkal kevesebb a gyűlölet, mint korábban – tette hozzá, bámulatra méltónak nevezve a külföldről érkezett támadásokra adott reakciót.

A magyar „lobbanékony természetű nép”, és gyakran túloz, most azonban ennek az ellenkezőjéről tett tanúbizonyságot. „Egy nemzetnek is van méltósága. Az emberek egyetértenek abban, hogy  nem lehet rólunk és velünk úgy beszélni, mint ahogy az Európai Parlamentben vagy ahogy a baloldalon és a liberálisoknál teszik” – mondta Orbán Viktor.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!