Legyen hivatalos a siketek és nagyothallók jelbeszéd-nyelve!

A Fidesz-KDNP frakciószövetség támogatja a siketek és nagyothallók szervezeteinek célját, hogy a beszélt nyelv mellett az általuk használt jelbeszéd is legyen hivatalos Magyarországon - közölte Soltész Miklós (KDNP) országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten. A KDNP és a Fidesz weblapját is tolmácsolással, feliratokkal teszik elérhetővé a halláskárosult több tízezer ember számára - tette hozzá.

A politikus a hallássérültek világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy a frakciószövetség eleget tesz ennek az igénynek, legfontosabb tájékoztatóikat ilyen tolmácsolással fogják megtartani.

A jelnyelvtolmács által „szinkronizált” tájékoztatón Soltész Miklós elmondta: a KDNP és a Fidesz weblapját is tolmácsolással, feliratokkal teszik elérhetővé a halláskárosult több tízezer ember számára. Azoknak, akik társadalmi szerepet akarnak vállalni, de társadalmi szolidaritás nélkül csak betegségükkel élhetnék életüket, és nem részesedhetnének azokban az örömökben és javakban, amelyekben az egészséges embere – fejtette ki.

Soltész Miklós közölte: ezzel egyrészt ezek felé az emberek felé szeretnék jelezni, hogy igenis fontosak az ország számára, másrészt a politikai pártok és minisztériumok felé is szeretnék jelezni, hogy tegyenek eleget annak a feladatuknak, hogy fogyatékos embertársainknak mindenféle módon lehetővé teszik az elérhetőséget. Hozzátette: a minisztériumoknak is eleget kell tenniük azoknak a Magyarország által ratifikált nemzetközi szerződéseknek, amelyek előírják a hallássérültek helyzetének megkönnyítését.

Szólt arról is, hogy mindenképp támogatni szeretnék a siketeket azon törekvését, hogy a jelnyelv hivatalos nyelvvé váljon Magyarországon. Kérdésre válaszolva a képviselő elmondta: nem tudni még pontosan, hogy mikor készül el a hallássérültek jogszabály-javaslata, de reményeik szerint fél éven belül, és az illetékes tárcák – az oktatási és a szociális minisztérium – gyorsaságától függően, további fél éven belül törvényi formát is ölthet. Eddig csak informálisan egyeztettek a többi parlamenti párttal – tette hozzá –, de célszerűbb lenne a majdani törvényjavaslatot a többi párttal közösen beterjeszteni.

+

Vidorné Szabó Györgyi szocialista országgyűlési képviselő reagálásában azt mondta az MTI-nek, hogy üdvözlik az ellenzéki politikusok hozzáállását a kezdeményezéshez. Hozzátette: kormányzati erőként nagyobb felelősséggel tartoznak a fogyatékos társadalomért, és minden területen törekednek az akadálymentesítésre. Az Országgyűlés szociális bizottságának tagja megemlítette, folyamatosak a konzultációk a siketek és nagyothallók szervezetei és a szaktárca között, és ezt a munkát folytatják.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!