Uszoda helyett szálloda? Fájdalomdíj lesz a Tüskecsarnokból?

Ugyanannak a cégnek a leányvállalata az egyetlen jelentkező a Tüskecsarnok kongresszusi célú hasznosítására kiírt pályázaton, mint amelyik a kormányzati negyedet építhette volna - közölte Rétvári Bence (KDNP) országgyűlési képviselő csütörtöki tájékoztatóján. Szerinte ez feltűnő és felmerül a kérdés, nem fájdalomdíjként írták-e ki a Tüskecsarnok-pályázatot a cégnek. Az ügyben a kereszténydemokrata képviselő írásbeli kérdést nyújtott be Veres János pénzügyminiszterhez.

A képviselő lejátszott egy hangfelvételt, amelyen az hallható, hogy a KÉSZ Kft. - a kormányzati negyed kivitelezésére kiírt pályázat egykori nyertese - leányvállalatának képviselője azt mondja: ők már két éve kilincseltek, hogy írjanak ki pályázatot és a félkész XI. kerületi Tüskecsarnokot, amely sportközpontnak épült, konferenciaközpontként fejezzék be.

Rétvári Bence szerint feltűnő, hogy éppen akkor írták ki kongresszusi célú hasznosításra a pályázatot, amikor a KÉSZ Kft. jogi eljárás indítását helyezte kilátásba a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel szemben. - Aggályosnak tartjuk, hogy végső formájában a magánbefektető ösztönzésére írták ki a csarnok pályázatát, és hogy nem a sportéletnek, hanem a beruházó gazdasági érdekének megfelelő döntés született - szögezte le a képviselő.

Az ügyben a kereszténydemokrata képviselő írásbeli kérdést nyújtott be Veres János pénzügyminiszterhez, amelyben tájékoztatást kér a pályázatról.

A sajtótájékoztatón Sölch Gellért, a Fidelitas XI. kerületi önkormányzati képviselője adott rövid tájékoztatást a Tüskecsarnok eddigi történetéről.

Konferenciaközpontok egymás hegyén hátán

Budapest legismertebb konferenciaközpontja jelenleg a 2-3000 fő befogadóképességű Budapesti Kongresszusi Központ. A közeljövőben számtalan más, nagy befogadóképességű konferenciaközpont épül. Ilyen a Syma csarnok mellett heteken belül kezdődő építkezés. Szintén nagy jelentőségű beruházás a napokban bejelentett Erkel Színház újjáépítés, ahol Hiller István miniszter nagyvonalúan csak "többfunkciós épületegyüttesről" beszélt. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy konferenciák tartása is illeszkedik a jövőbeli épületek funkciójához. Budapest megaberuházása lesz az Álomsziget a Hajógyári-szigeten, természetesen konferenciaközponttal. A Megyeri-hídnál épülő vizibirodalom részeként is felépítenek egy 1000 fős központot, emellett a biatorbágyi-budaörsi Tóparkban is készül egy.

Miért nem szeretnénk, hogy az egyetemvárosban az uszoda helyén szálloda épüljön?

Magyarország ismét úszó EB-t rendez, a 2010-es verseny megrendezési jogát a múlt héten nyerte el hazánk. A korábbi, 2006-os bajnokságot is az eredeti tervek szerint Lágymányoson rendezték volna meg, csak később módosult a helyszín a Margitszigetre. A helyszín megváltoztatása ellen a környezetvédők hevesen tiltakoztak (pl. MOMART). Mostanra azonban már - ötpárti egyetértéssel - elindult a Margitsziget védetté nyilvánítása. Új helyzet alakult ki, hiszen várhatóan 2010-re totális építési tilalom lesz érvényben, valamint a forgalmi terhelhetősége is korlátozott. A budapesti felújítások szokásos csúszásait figyelembe véve a Margit-híd rekonstrukciós munkáinak esetleges elhúzódása is veszélyt jelenthet, az építkezés elindulása előtt 2010-re ígérik a befejezést.

 Előzmények

2008. június 14-én Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Sölch Gellért önkormányzati képviselő, a XI. kerületi KDNP és a Fidelitas nevében, közös sajtótájékoztató keretében már tiltakozott a lágymányosi Tüskecsarnok üzemeltetésének privatizációja ellen, mivel Budapestnek és az egyetemek fiataljainak szükségük van egy ilyen sportlétesítményre. Mind a tömegsport, mind a versenysport számára szükséges lenne egy ilyen központra -érveltek a képviselők - a funkcióváltás sportlétesítményről konferencia központtá egyben az egyetemek többlet bevételi forrásait is csökkentené, hiszen saját helyiségeiket kisebb eséllyel tudnák konferencia céljára kiadni.

A pályázat lezárulta után, 2008. szeptember 5-én Rétvári Bence és Sölch Gellért ismét sajtótájékoztatót tartott a Tüske sportcentrumnál, amelyen arra kérték Gyenesei István sportot felügyelő minisztert, hogy ne kösse meg az egyszereplős pályázaton nyertes céggel a Tüske Csarnok funkcióváltására vonatkozó szerződést, hanem fejezzék be az építkezést, és a kész központot Kolonics György Nemzeti Sportcentrumnak nevezzék el . Indoklásuk szerint nincs szüksége a fővárosnak újabb kongresszusi helyszínre, a SYMA csarnok mellett épülő új konferencia-központ kielégíti ezeket a szükségleteket. Ugyanakkor véleményük szerint, a pekingi olimpiai szereplés rávilágított arra, hogy a magyar sportnak égető szüksége van minden sportlétesítményre. A új sportkomplexum szerintük alkalmas lenne nemzetközi versenyek megrendezésére, valamint a hazai utánpótlás és a lakosság is igénybe vehetné azt.

A Tüske csarnok története

A Tüske sport csarnok 1996-ban a kormány akkori tervei szerint az Expo helyszínéül szolgált volna, azonban a Világkiállítása meghiúsulása miatt a 4 milliárd forint értékű beruházás 1997-ben végleg  leállt. Ekkor a környékbeli egyetemek (ELTE, BMGE) kapták meg a terület sportcélú hasznosítási jogát, a mellette lévő sporttelep részeként. 2003. május 28-án Gyurcsány Ferenc, sportminiszterként ígéretet tett a lágymányosi uszoda megépítésére, a Tüske csarnok befejezésére. Sajtótájékoztató keretében kifejtette, hogy minden fórummal egyeztetve vitathatatlanul szükségesnek tartják a Tüske csarnok felépítését, és 36 hónap alatti befejezést ígért. A hivatalos jegyzőkönyv Gyurcsány Ferenc tájékoztatójáról.

A projekt azonban nyom nélkül eltűnt a minisztériumi akták erdejében. Az első Gyurcsány kormány időszaka alatt teljes némaság övezte a projektet. 2006-tól az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) alá került a hasznosítás joga, amely a korábbi egyértelmű sport célú fejlesztést háttérbe szorítva a konferenciaközpont-létesítését támogatta. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) bábáskodása mellett felmerült, hogy a befejezéshez európai uniós támogatást is igénybe kíván venni az állam, sőt a beruházást kiemelt európai uniós projektként kell befejezni. Majd ez az ötlet is elveszett az akták erdejében. Időközben az a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került létesítmény, amelynek privatizálására, kongresszusi célú hasznosítására pályázatot írtak ki.

A kongresszusi célú hasznosításra 2008. június 24-ig jelentkezhettek magánbefektetők. A pályázati felhívásra a benyújtási határidő lezárultáig csak az Atlantis Congress & Events Hall Kft. jelentkezett, amelynek anyavállalata a 2006-os budapesti úszó EB-vel kapcsolatos margitszigeti építkezésekben vett részt. Az eredeti elképzelések szerint azonban a Tüske Csarnok adott volna otthont a rendezvénynek. A tárgyalások az építővel október közepéig, a vagyonkezelői szerződés aláírásáig folytatódnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!