Az IKSZ megköszönte a főpolgármesternek a Széll Kálmán tér elnevezést

Nyílt levélben köszönte meg az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a főpolgármesternek, hogy a fővárosban a Moszkva tér visszakapta eredeti nevét és ismét Széll Kálmán térnek hívják. Stágel Bence, a szervezet elnöke és Gaal Gergely, elnökhelyettes az MTI-hez pénteken eljuttatott dokumentumban azt írták, örömmel értesültek róla, hogy Tarlós István városvezetői tevékenységének egyik eredményeképpen végre pont került egy évekkel ezelőtt általuk is felkarolt ügy végére, és több mint két évtizeddel a rendszerváltás után sikerült visszaadni fővárosunk egyik legforgalmasabb csomópontjának méltó elnevezését.

"Nekünk, fiatal kereszténydemokratáknak különösen fontos, hogy a Moszkva tér visszakapta eredeti nevét, és újból Széll Kálmán térnek hívják" - emelték ki, hozzátéve: az egykori pénzügyminiszter és miniszterelnök sokat tett a dualizmus kori Magyarország pénzügyi stabilitásáért. Tiszteletben tartva az orosz nemzetet és annak fővárosát, meggyőződésük, hogy 1951-ben Buda egyik központi terét "Rákosi Mátyás rémuralma idején szolgalelkű kommunista indíttatásból nevezték el az akkori Szovjetunió fővárosáról", az elnevezéskor még Sztálin neve is felmerült. Emlékeztettek, hogy az IKSZ 2006 őszén, az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján kezdeményezte a Moszkva tér átnevezését, azonban ezt az akkori városvezetés elvetette.
    
Mint írták: úgy gondolják, hogy a magyar történelem számos meghatározó szereplője méltó arra, hogy fontos közterületek viseljék nevüket. Az eddigi, rossz emlékű szocialista-liberális városvezetésnek a magyar történelemhez való tisztázatlan viszonyát jól mutatta az erre az időszakra jellemző névadási gyakorlat, amelynek jegyében szinte kizárólag földrajzi elnevezéseket mertek adni az új közterületeknek.
    
A KDNP ifjúsági szervezete 2011 eleje óta több ízben is felhívta a figyelmet az országszerte még mindig sajnálatosan sok helyen megtalálható, kommunista diktatúrát idéző közterület-elnevezések megváltoztatására, ennek elősegítését hivatott szolgálni zsakutca.iksz.net honlap.
   
A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében huszonhat budapesti közterület kap új nevet. A II. kerületi Moszkva tér ismét Széll Kálmán tér lesz. Széll Kálmán politikus, 1899 és 1903 között miniszterelnökként nevéhez fűződött az államháztartás egyensúlyának sikeres helyreállítása és a deficit felszámolása.

Forrás: MTI

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!